Te melyiket választod a kéket vagy a pirosat?

A döntés a te kezedben van



Szokások

2015.03.12 14:45

Kérdezheted, hogy a sikeres és gazdag emberek szeretik ezeket a szokásokat végrehajtani? - Nem. Ők sem szeretik, de megcsinálják, mert tudják, enélkül nem érik el kitűzött céljaikat.

Ez itt a nagy kérdés, hiszen a jelenlegi szokásaid, amelyeket működtetsz - öntudatlanul -, tesznek gazdaggá vagy tartanak téged szegénységeben. Azok a szokások, rutinok, amelyek meghatározzák a mindennapi életedet, és azok az emberek, akikkel az idődet töltöd, központi elemei az életed milyenségének. 

A szokásaink megváltoztatásával érünk el a mostaniaktól eltérő eredményeket! Hiszen ha nem változtatatnánk a szokásainkon, az időtöltésünkön, akkor hogyan is várhatnánk el, hogy elérjük céljainkat? Mindez illúzió lenne. Pláne ha vannak egyáltalán céljaink?! Mert ha nincs, akkor nem csoda, hogy csak sodródsz az életnek nevezett tengerben...

Állítsd össze az új szokásaid listáját, bőven  lesz min változtatnod, ha most az életed romokban hever. Nem fog könnyen menni, -  most szólok -, mert a szokások nagyon mélyen, a tudatalatti elmében rögzültek. Programok kötik ezeket, mi pedig ezen programok szerint működünk. Ha úgy érzed egyedül nem boldogulsz vele, keress meg vagy nézz utána kik a számodra megfelelő szakemberek, akik ebben jók és már bizonyítottak.

Ha belegondolsz, a nap jelentős részében, mondjuk az időnk 90%-ában ugyanazt tesszük, mint tegnap és tegnapelőtt és azelőtt... Mindennapi szokásaink alakítják ki és határozzák meg a mindennapi eredményeinket. Ezáltal a gondolataink, érzéseink és viselkedésünk is mind-mind szokásokon alapulnak. Rutinokat alakítottunk ki, és gondolkodás nélkül, csak úgy megszokásból csinélunk dolgokat. Emlékezz rá, biztos veled is megtörtént már, hogy megkérdezték tőled,miért tettél úgy valamit ahogy. És fogalmad sincs, miért, egyszerűen csak annyit mondtál: megszokásból.  

Na éppen ez a gond, hogy mi emberek lényegében a megszokásaink alapján csinálunk egy csomó dolgot, ami pl, a vagyonteremtés és megtartás irányában megakadályoz minket. 

Gondold csak végig: ha ezek a szokások, a mindennapi rituálék nem a vagyonszerzésről szólnak, akkor miről? Mire vonatkoznak? Gondold végig, mert ha változtatni akarsz, akkor szükséges megismerned és kialakítanod és bebetonoznod az új szokásokat, amelyek támogatják a vagyonteremtési megtartásivagy más egyéb céljaidat.

Ne feledd! Te vagy a hajó kapitánya, Te vagy a főnök, Te vagy a programozó, akármilyen nyelven is, de egy a lényeg. Ha változtatni akarsz az eredményeiden, az életeden, a pénzhezvaló viszonyodon, az egészségeden, a tanulásodon, a munkádon bármin..., akkor neki kell állnod változtatni a gondolkodásmódodon, és leginkább a szokásaidon!

Nagyon fontos azonban - és ezt ne felejtsd el -, hogy a régi szokást nem szabad megtörni. Nem megtörni kell, hanem felülírni, új, helyes szokásokkal, amelyek közelebb visznek a célodhoz. A célodhoz, hallod? Ha nincs célod, akkor nagyon gyorsan kezdj neki a kitűzésének és írd le, majd naponta olvasd fel magadnak!

Gondold végig, melyek azok a régi szokásaid, amik ide a jelenlegi helyzetedbe juttattak téged. Gondold végig, ahogy azt is, mely szokások lehetnek azok, amelyek hozzásegítenek a céljaid, álmaid megvalósításához. Életünket a szokásaink határozzák meg. Emlékezz vissza, mi volt a ma reggeli első dolgod, amit csináltál, miután felébredtél. Elvégezted a reggeli toalettedet? Csináltál magadnak egy kávét, vagy teát? Megnézted az sms-eidet, az e-mailjeidet, a Facebookot? Vagy bekapcsoltad a rádiót, a tv-t? Ezek azok a dolgok, amelyeket öntudatlanul is csinálsz. Hogy miért? Mert ilyenkor, ébredés után közvetlenül az ember tudatos elmével nem gondolkozik, hanem azok a programok, rutinok avagy rituálék vezetnek bennünket, téged is amiket valamikor kialakítottunk. Nem lenne jobb ilyenkor olyan számunkra hasznod dologgal, tömni az agyunkat, ami a célunk felé visz? De tedd fel a kérdést magadnak? Ezek közelebb viszenk téged a vágyott célodhoz, a vágyott életedhez????

Fentebb említettem, hogy a szokásaid lényegében 90%-ában ugyanazok. A kutatók és komoly viselkedéstudományi pszichológusok szerint napi tevékenységünk minimum 40%-a szokásokon alapszik. Ez pedig döbbenetesen magas arány, hiszen azt jelenti, hogy az időnk 40%-ában nem gondolkodunk, hanem szokásból teszünk dolgokat. Ha ezek a megszokott rutinjaid elvezetnek a céljaidhoz, akkor nem szükséges megváltoztatnod. Azonban ha ezek a minimum 40%-ban megszokásból végzett tevékenységeid nem vezetnek az általad elvárt, megálmodott célhoz, akkor bizony változtatni szükséges.

Nem mondom, hogy egyszerű és könnyű lesz az út. De ha ma nem kezdesz neki, akkor tovább sodor az élet tengere és ki tudja hol kötsz ki, lehet még rosszabb lesz. Egyszer el kell kezdeni!

Ha ma elkezded és kitartasz, akkor biztos, hogy célba is érsz!