Te melyiket választod a kéket vagy a pirosat?

A döntés a te kezedben van



Spiritualitás mindennap jelen van életünkben, ha akarjuk, ha nem

2020.01.16 16:52

Mindannyiunknak volt már spirituális csúcsélményünk, akár annak hívtuk, akár nem. Lehet, hogy nagy lelki nyugalom szállt meg, vagy a természettel való egység érzése töltött el benneteket. Lehet, hogy egy hosszú erdei séta alkalmával történt, vagy amikor először voltatok szerelmesek. Bármi volt is, az az érzés nem tartott sokáig, s nemsokára azon tűnődtetek, hogyan lehetne újra visszahozni azokat a perceket?

Nem hiszem, hogy bárki vagy bármelyik szellemi hagyomány előrébb való lenne a másiknál: mindegyiktől lehet valamit tanulni. Mint ahogyan egy hegyre is többféle úton lehet feljutni, úgy a létezés csúcsát is többféle úton lehet megközelíteni. Mindegyik ösvény más -más rálátást ad a csúcsra.

Ezt a hegyet mindennap másszuk, nem csak olyankor, amikor elvonulunk a természetbe meditálni, vagy megnézünk egy gyönyörű naplementét. A spiritualitás mindennapi dolog!

 

Mit jelent az, hogy spirituális életet élni, és mi a spiritualitás? 

A spirit szó a latin spiritusból származik és' lélek-zetet' jelent, isten lélegzetét' vagy ihletettségét, inspirációt". A spiritualitás az a léleknek, ami a lélegzet az újszülött gyermeknek. A spiritualitás élettel tölt fel. Megnyugvást és célt ad. Felhatalmaz, hogy szeressétek és ápoljátok magatokat és másokat. A spiritualitás azt jelenti, hogy képesek vagyunk fenntartani a munkakapcsolatot a Szellemmel. Mindegy, hogy ezt a lelki forrást Krisztusnak, Buddhának, Természetnek,  Taónak vagy Brahmának hívjátok. Mindenki kapcsolatba léphet  és kapcsolatban maradhat  a Szellem egyetemes erejével, ha dolgozik ezen a kapcsolaton, ha mindennap megteremti az összekapcsolódást.

 

Amikor gyakorlati spiritualitásról beszélünk, akkor valójában annak a spirituális erőnek a megszerzéséről van szó, amely által átalakíthatjuk magunkat és a körülöttünk lévő világot is.

 

Mindnyájunknak vannak pillanataink, amikor kapcsolatban érezzük magunkat Magasabb Énünkkel  amikor kreatívak és érzékenyek, együtt érzőek és törődőek, szeretetteljesek és örömteliek vagyunk. De vannak olyan perceink is, amikor nem érezzük magunkat összhangban Magasabb Énünkkel - amikor dühösek, búskomorak leszünk, és elveszettnek érezzük magunkat. A szellemi út nem más, mint hogy megtanuljuk fenntartani a kapcsolatot magasabb részünkkel, hogy így váljunk az emberiség legnagyobb javára.

Hogyan is juthatok oda?

Lelketek lépésről lépésre megtanulja, hogyan férjen hozzá belső erejéhez, hogy betölthesse küldetését, amely egyedül az övé. Mindez nem történik egy csapásra. A spiritualitás egy folyamat - egy út, s nem csak az számít, hogy mit teszünk útközben, hanem az is, hogy hogyan végezzük el azt. 

Saját utatokat járva, sorsotokat beteljesítve, vajon ellátjátok e a tetteiteket és minden kapcsolatotokat - otthon, a munkátokban, játék közben azokkal a szívminőségekkel, amelyek egyedül csak ti tudtok adni?  Képesek vagytok- e kapcsolatban maradni önmagatok szellemi részével? Képesek vagytok e mélyen meríteni isteni természetetekből, hogy felemeljétek azokat, akikkel dolgotok van? Ez a mindennapi lelkiség művészete. 

"Befolyásolni a napok minőségét, ez a legnagyobb művészet" - mondta Thoreau 

Az emberek sokszor megkérdezik tőlem: „Hogyan vagyok képes kezelni a mindennapi élet feszültségeit, s ugyanakkor fenntartani spirituális ráhangoltságomat? 

Kérdések: "Hogyan tudnék spirituális maradni, amikor a komputerem éppen felmondja a szolgálatot  aznap már ötödszörre? Vagy amikor túlóráznom kell, holott hétéves gyermekem azt várja, hogy elmenjek a focimeccsére? Vagy amikor arról értesülök, hogy a vezetőség létszámleépítést tervez? Hogyan tudnám megőrizni lelki nyugalmamat, amikor minden felfordul körülöttem?" 

Nem könnyű. De vannak spirituális megoldások a jelen kihívásaira. Vannak térképek, amelyek eligazítanak az élet háborgó vizein és szűk utcáin.Itt az oldalon is találsz segítséget, ha figyelmesen olvasol. Vannak segédeszközök és vannak útmutatások is. De ami ezekkel kapcsolatban fontos és nem hagyható ki, MINDIG HASZNÁLNI KELL ŐKET! LEGYEN AZ IMA, LEGYEN AZ MANTRA, LEGYEN AZ EGY GYAKORLAT BÁRMI AMI ELŐRE VISZI A MINDENAPJAIDAT. Maradj a jelenben!