Te melyiket választod a kéket vagy a pirosat?

A döntés a te kezedben van



Neked merre forog?

2020.04.21 21:20

Neked merre forog a nő? Lássuk melyik agyfélteke az aktív :) 

Roger Sperry 1981-ben orvosi-élettani Nobel-díjat kapott: megállapította, hogy a két agyfélteke működése nem szimmetrikus, a bal elsősorban a "logikus", a jobb pedig az "intuitív" gondolkodás központja.

A következő teszttel kideríthetitek, melyik agyféltekétek a domináns. Nézzétek a női alakot harminc másodpercig: az óramutató járásával megegyező, vagy éppen ellenkező irányába forog a test? A teszt készítői szerint a jobb agyféltekétek a domináns, ha az óramutató járásával megegyező irányú mozgást észlelitek, míg ha az óramutató járásával ellenkező mozgást látjátok, a bal. A bal agyfélteke felelős a beszélt és az írott nyelv, a logika, a számolási képességekért és az elvont, tudományos fogalmakért. A jobb félteke felelős a mintázatok és formák felismeréséért, az arcvonásokra való emlékezésért, a művészetek értékeléséért, a humorért, a zenéért, a táncért, a képzelőerőért és a téri képességekért.
 
Ha úgy látod, hogy az óramutató járásával ellentétesen, akkor nálad a bal agyfélteke a domináns. A legtöbb emberre ez igaz, mert az oktatás a logikus, lineáris gondolkodásra nevel bennünket. 
 
 
 
Ha azonban azt látod, hogy az óramutató járásával megegyezően forog a lány, akkor nálad a jobb agyfélteke a domináns. A kreatív emberekre általában ez jellemző.
 
 
 
A bal agyfélteke funkciói:
 
  1. A logikát használja
  2. A részletek fontosak számára
  3. A tények
  4. A szavak és a nyelv
  5. A jelen és a múlt
  6. A matematika és a tudományok
  7. Tudás
  8. Elismerés
  9. Minták, sorozatok észlelése
  10. Tudja a tárgyak neveit
  11. A realitás talaján áll
  12. Stratégiákat gyárt
  13. Gyakorlatias
  14. Keresi a biztonságot
 
A jobb agyfélteke funkciói:
 
  1. Az érzelmeket használja
  2. A teljes kép fontos számára
  3. A képzelet
  4. Szimbólumok és képek
  5. A jelen és a jövő
  6. A filozófia és a vallás
  7. Megbecsülés
  8. Térbeli érzékelés
  9. Ismeri a tárgyak funkcióit
  10. A fantázia talaján áll
  11. A jelen lehetőségei érdeklik
  12. Indulatos
  13. Kockázatvállaló
 
Ha felismertük saját gondolkodásunkat, megváltoztathatjuk azzal, ha megtanulunk másként fókuszálni különböző dolgokra. Például, ha erősen a táncosra fókuszálunk, megváltoztathatjuk pörgési irányát.
 
Próbáld ki!
 
Gondolkodásunk megváltoztatása alapvetően fontos akkor is, ha fejlődni szeretnénk valamiben: a tárgyalástechnikában, a konfliktuskezelésben, a munkatársainkkal vagy az ügyfeleinkkel folytatott kommunikációban.