Te melyiket választod a kéket vagy a pirosat?

A döntés a te kezedben van



Napi agyalgásaim

2015.07.27 20:15
 
 

A nap kérdése :

 
Van-e az elvárásnak súlya?  Tulajdon képen csak az van. 
  • Sikeres vagy? 
  • Boldog vagy? 
  • Gazdag vagy? 
  • Okos vagy? 
  • Szép vagy? 
  • Magas vagy? ( Végtelen sok kérdés tehető fel) 
 
Vajon a feltett kérdésekre mi a helyes válasz a Te szempontodból? Hát itt a bibi. A helyes válasz a szocializációs programodtól, vagyis a saját elvárásaidtól függ. 
 
Sikeres vagy? 
 
Ez attól függ, neked mi az elvárásod a siker vonatkozásában. Vannak pácienseim akik képletesen mondva ( és persze kívül állóként az Én véleményem szerint) világbajnok teljesítményt nyújtanak és mégis sikertelennek érzik magukat. Mi a kulcs? Az elvárás. Tehát ez az ember nem tekinti sikernek az általa teljesített feladatokat, hanem egy átlagos vagy az alatti szintnek ÉLI meg. 
 
És ez vált ki benne egy ÉRZETET, ami generálja, a diszkónfórt érzetet majd pedig a betegségeket.
 
 
Boldog vagy? 
 
Itt is a szocializáció adja meg az alapértéket. Mit tekintesz boldogságnak. A boldogság kint van vagy bent? További kérdések sora merül fel.
 
  • Gazdag vagy? 
  • Okos vagy?  
  • Szép vagy? 
  • Magas vagy?...................és a kérdések csak sorjáznak, de vajon van-e válasz.
 
Szerintem van. És ez  az edzés, gyakorlás, TUDATOSODÁS! Túl elcsépelt ez a szó ? De elgondolkodtál már rajta, elmagyarázta már neked valaki? Ha szeretnéd Én megteszem. A tudatosodás egyik alap követelménye, mondhatnánk alap pillére az elvárások kordában tartása.
 
Nézzünk egy példát. 
 
Te találkozol egy új kozmetikai termékcsaláddal. A legjobb barátnőd ajánlotta, mert neki bevált. Te azonban a ( csak az egyszerűség kedvéért írom ezt a példát) NIVEA nappali krémet kedveled és használod évek óta ( Neked ez vált be) . Mivel szereted a barátnődet ezért ki próbálod az általa javasolt krémet, DE..............................
 
És itt jönnek az elvárások. Képletesen mondva, mindkét kezedben tartasz egy NIVEA tubust, és megpróbálod a javasolt krémet felemelni. De mivel is????? Ja igen , az állad alá szorítva, a hónod alá tuszkolva a lábad közé véve. És közben azt motyogja a belső hang, ez milyen gagyi termék, biztosan NEKEM nem lesz jó. Nem is jó a doboza mert kicsúszik  mindenhonnan, nem elég nagy, nem elég kicsi nem elég fehér, nem elég kék..................és így tovább és így tovább. Kinek milyen fejlett az intellektusa annál szerte ágazóbb kifogás cunamit tud elindítani az újdonság felé, vagy ellen. 
 
A TUDATOSODÁS első lépése az elvárások kordában tartása. Nem azt mondom hogy igénytelennek kell lenni, de az elvárások minimalizálása, és a tapasztalati ÉRZETEK elfogadása hatalmas lehetőségeket tartogat számunkra. Egyrészt a félelmeket csökkenti, és segít mindig az ITT és MOST -ban lenni. Élvezni az új tapasztalat által kiváltott tapasztalati érzetet. Ezt aztán ízlelheted, ki értékelheted, majd még mindig a kezedben a kulcs, a döntés joga. 
 
Ez a formula az élet bármely pontján hasznos lehet. Ne az elvárásaid bekövetkezését várd. 
 
Ha elég negatív vagy akkor a - Nekem lett igazam , hiszen ezt vártam _ gondolattal kell szembenézned nap mint nap. Inkább élvezd az újat, ismerd meg és ÉREZD a világot körülötted.  
 
Ma ezen agyalogtam, holnap már máson fogok....  Ölellek: Péter