Te melyiket választod a kéket vagy a pirosat?

A döntés a te kezedben van



Itt a tavasz, indulhat a megtisztulás

2017.03.23 16:59

A böjtölés nem lemondás, hanem a megtisztulás, az új kezdete. Igazán akkor van értelme, ha ezt a folyamatot követően egy életmódváltás is bekövetkezik, aminek köszönhetően jobban vigyázunk magunkra, és azt adjuk a szervezetünknek, amire szüksége van, felesleges dolgokkal nem terheljük... Bizonyos szempontból az is böjtölt már aki, még nem. Hiszen egy gyomorrontás után a szervezetünk magától nem kíván nehéz ételeket, helyette egy ideig szinte semmit nem kívánunk és utána is könnyű fogásokkal kezdünk visszatérni a mindennapokban megszokott ételeinkhez.

Miért is érdemes böjtöt tartani tavasszal?

A szervezet nagytakarítása hasznára válik az egészséges életmód követőinek, hiszen a méregtelenítés időszaka alatt tehermentesíthetik létfontosságú szerveiket a munka alól. Javíthatják a keringésüket, és még az időközben felhalmózódott méreganyagoktól is megszabadulhatnak. Főleg télen - a mozgászsegényebb életmód és kalóriadúsabb táplálkozás miatt - a szervezetben lerakódott különféle mérgek, melyektől hatásos módon tudunk így megszabadulni. Gondoljunk csak bele, hogy mennyi nehezebben emészthető étel kerül ilyenkor az asztalunkra - akár a hüvelyesek vagy más zsírosabb felvágottak, édesebb cukrászsütemények, édességek, kekszek nassolnivalók formájában. Ezek több órán keresztül a gyomrunkban tartózkodnak, mire megemésztésre kerülnek, mellyel nagymértékben megterhelik emésztőrendszerünket.A tünetek váltakózóak lehetnek a fáradságtól kezdve a rossz alváson, izzadáson keresztül a fejfájásig, allergiás kiütésekig. Ezért is teszünk jót szervezetünknek, ha megfelelő időközönként (legfőképpen a tavaszi és az őszi időszakokban) böjtölésre szánjuk el magunkat. Kezdőként legjobb, ha szakember felügyelete alatt végezzük a böjtöt, aki gondossággal és szakértéssel megállapítja az időtartamát, összetevőit a fogyasztatndó ételeknek. Lehet 1 napos, 3 napos vagy akár 1 hetes vagy 1 hónapos böjtöt is végezni, utóbbi kettőt mindenképpen csak felügyelet mellett, az előzöeknél sem árt, ha még nem csináltunk ilyet!

A böjt megkezdése előtt milyen teendőket érdemes elvégezni?

Érdemes előző nap már mind testileg, mind pedig lelkileg is rákészülnünk a tisztító kúrára és ráhangolódnunk az előttünk álló folyamatra. Ezalatt azt értjük, hogy böjtöt megelőzően már valami könnyed ebédet és vacsorát készítünk el magunknak kissebb mennyiségben, melyet kísérhet akár nyugtató zene és korai elalvás is. Kerüljük az idegeinket felborzoló tényezőket, a tévéműsorokat, hiradókat, politikajellegű műsorokat és az internetes böngészést is. Mindenkinek magának célszerű, kiválasztani, hogy mely tevékenységekkel - netán könnyed mozgással, egy sétával tudja magát kellően megnyugtatni és ráhangolni a következő nap vagy napok eseményeire. Célszerű azt is végiggondolni, hogy mely időszakban, a hétvégén vagy hétköznap tudjuk jobban megoldani a nyugalmas időszak biztosítását. Készítsünk tervet, mik azok a föbb mozzanatok, amit be szeretnénk tartani.

A böjt alatt milyen ajánlott teendőket tartsunk be? 

Ha már idáig eljutottunk, ekkorra már kiválasztottuk a megfelelő ételeket amit fogyasztani kívánunk - legyenek azok túlnyomórészt zöldségek, gyümölcsök, ezek levei, gyógyteák, és tiszta víz. Ajánlatos ebben az időszakbanb a megterhelő fizikai munkát és aktivítást elkerülni. Most a legfontosabb a nyugalom és pihenés és befeléfordulás, meditálás, önmagunk figyelése - gondolok itt a gondolatokra, érzetekre, fájdalomra stb... Legjobban tesszük, ha önmagunkra, befelé figyelünk, és kényeztetjük magunkat - akár kozmetika, wellnes kezelések, masszázs, akár más kedvtelésünknek hódolva, amely a megújulásunkat elősegíti. A böjt alatt könnyebbnek fogjuk érezni magunkat, belülről egy könnyebbség érzése veszrajtunk erőt. Fontos, hogy lépésről  lépésre haladjunkj, és közben a megfelelő folyadékpótlásról sem feledkezzünk meg.Természetesen alap, hogy ilyenkor nem iszunk kávét, alkoholt, és a dohányzást is kerüljük.

A böjt allat ne csodálkozzunk, ha elindul a tisztulási folyamat, mely hasmenés, fejfájás, bőrkiütés és egyéb tünetek formájában jelentkezhet eleinte. Ezek mind jó jelek, a szervezet visszajelzései arról, hogy tisztul.Emellett nagyfokú fáradság is kialakulhat, ezért a többszöri pihenés, vagy alvást se vonjuk meg magunktól, mert ez is a folyamat része. Minél hosszabb böjtöt végzünk, annál intenzívebben jelentkeznek a fenti tünetek., valamint annál nagyobb a regenerálódás része is. A tisztító kúra után is célszerű még a következő napon, vagy napokban könnyed ételeket választani: saláták, levesek, főzelékek, gyóygnövények fogyasztásával. A lassú fokozatos visszatérés javasolt a normálnak nevezett étrendhez.

Milyen böjtöt válasszunk?

Ezt mindenki önmaga döntse el és válassza ki és ebben ajánlatos kikérni diatetikus vagy más hozzáértő természetgyógyász tanácsát, hiszen ennek is egyénre szabottnak kell lennie. Itt a kiválasztott terapeuta tud segíteni, hogy milyen vitaminokkal támogassuk a szervezetünket, szerveinket a böjt alatt.

A böjt összhatása

Kiemelném még, hogy nagyon fontos a léböjt alatt az elvonulás, a lelki ráhangolódás, a befelé figyelés, a meditáció, mert akkor lesz teljes értékű. Aki végig csinált már egy pár napos léböjt kúrát, az tisztában van azzal, hogy alatta és utána a nagyfokú fáradság és főleg a fizikai erőtlenség ellenére, a végén visszatér az energiája és dupla, ha nem tripla erővel dübörög a mindennapokban. Az ember úgy érzi magát, mintha teletankolták volna energiával. Összességében elmondhatjuk, hogyha sikerül a böjtünk, akkor az áldásos hatása nem marad el. Nemcsak testileg, hanem lelkileg is egy olyan megújuláson megyünk keresztül, amely minden szempontból pozitívan hat további életünkre. 

A böjt után fokozatosan szoktassuk vissza magunkat a normál étkezéshez és ha tehetjük, akkor támogassuk meg a szervezetünket és a már kitisztult bélrendszert tartsuk egészségesen amennyire tudjuk. Ezt megtehetjük az új probiotikumos vitamin családdal ismerkedj meg velük itt >>> A vitaminok úgy vannak összeállítva, hogy minden betegséget lefednek és kimondottan gyerekeknek is készült egy szájban oldódó multivitamin, amit a már fogyasztó gyerekek nagyon dicsérnek és szeretnek. Kérd szaktanácsunkat >>>>