Te melyiket választod a kéket vagy a pirosat?

A döntés a te kezedben van



Amikor az emberek bizonytalanok

2015.02.03 10:33

A személyes összhanghoz hozzátartozik, hogy egyetértesz egy céllal, és annak megvalósítása irányában munkálkodsz.

Amikor az emberek bizonytalanok abban, hogy merre tartanak és mik a céljaik, hajlamosak zavart módon cselekedni. Körbe-körbe ténferegnek, egy lépést tesznek előre, egyet hátra, és általában saját maguk útjában állnak. Ahhoz, hogy képesek legyenek elvégezni valamit, állandó külső irányításra szorulnak: Tedd ezt! Arra haladj!

A személyes zavar abból fakad, ha céljaink bizonytalanok vagy egymással ellentétben állóak.

A legtöbb ember tudja, hogy fontos célokat kitűzni, de azt már kevesen ismerik fel, hogy vannak számunkra jó és rossz célok, valamint megfelelő és nem megfelelő célkitűzési módszerek.

... vannak jó és rossz célok, valamint megfelelő és nem megfelelő célkitűzési módszerek.

Egyeseknek sok célja van, amelyek nem illeszkednek egymáshoz, vagy ellentmondanak egymásnak. Moziba szeretnének menni, de nincs kedvük egyedül elindulni. Kapcsolatokat és családot szeretnének, de nem hajlandók semmit sem feláldozni. Pénzt akarnak keresni, de nem kívánnak dolgozni. Szeretnének lefogyni, de továbbra is magas kalóriaértékű élelmiszereket fogyasztanak és nem mozognak. Iskolai végzettséget szeretnének, de nem akarnak tanulni. Az „összhanghiányos” emberek zavart teremtenek az életükben. A zavarodottság olyan nyomasztóvá válhat, hogy végül semmit nem csinálnak. Az összhanghiány csökkent teljesítményhez, korlátozott sikerhez, rossz egészséghez és boldogtalansághoz vezet.

Ha a tudatosan teremtő élet felé szeretnél haladni, el kell döntened, mik az életcéljaid. Persze ezek a célok fejlődésed során változhatnak. Az igazi jutalom a cél kitűzéséből és követéséből nyert tapasztalat.

Egy cél kiválasztása nem tetszőleges dolog. Nem érdemes pénzfeldobással dönteni, vagy az események kedvező fordulatára hagyatkozni. Nem érdemes azért kitűznünk egy célt, hogy örömet szerezzünk vagy megfeleljünk valaki másnak.

Egy „számodra megfelelő cél” (SZMC) kitűzése során érdemes összekapcsolni lehető legjobb indokaidat az intuícióddal. Célod legyen ésszerű, hiszen őszintén úgy kell érezned, hogy képes vagy elérni, és legyen intuitív, olyan, amit belül „helyesnek” érzel. Egy SZMC „számodra megfelelő cél” ösztönöz és erővel tölt fel, amikor csak rágondolsz. Életre kelt. Feldob! Ellát a megvalósításához szükséges kreatív energiával – plusz még egy kicsit többel. Minden nap írd le és minden nap azzal kezd, hogy fel is olvasod magadnak, még pedig hangosan.

Pusztán elképzelése annak, milyen érzés célodat elérni, kapcsolatba hoz azzal a bátorsággal és elszántsággal, amire célod megvalósításához szükséged van.

Milyen célok teszik életedet érdemessé arra, hogy élj?

Ha arra vagy kíváncsi, hogy kiválasztott célod SZMC-e „számodra megfelelő cél”, figyeld meg, hogy érzed magad, miközben a cél megvalósításán munkálkodsz. Az a tevékenység, amit egy SZMC „számodra megfelelő cél” követése közben fejtesz ki, élvezetes, és úgy leköt, hogy belefeledkezel. Megszűnik az idő. A munka kellemes. Jutalma mindig maga a számodra megfelelő cél követése.

Egy nem-SZMC „számodra megfelelő cél” olyan cél, amit „meg kell” tenned, miközben arra vársz, hogy belekezdhess abba, amit igazán szeretnél csinálni. Kimerültnek érzed magad, az idő ólomlábakon jár, a munka fárasztó. Egy nem SZMC „számodra megfelelő cél” követésének stressz az ára és az eredménye.

Stresszesnek érzed magad? Szeretnéd megtalálni a számodra megfelelő célt? Javasoljuk, hogy szánj időt a Célkitűzés gyakorlására. Vagy kérdezz és segítünk.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Részlet Harry Palmer Felemelkedés című könyvéből